Koersreglement Le Pedaleur
In alle wedstrijden die onder verantwoordelijkheid van de directie van Le Pedaleur worden gehouden, is een goede valhelm verplicht. Ook in de tijdritten.
Geen pompen en fietstasjes op de fiets.
Geen triatlon- en spinacci-beugels op de fiets (alleen in de tijdritten toegestaan).
De koersen beginnen altijd op tijd. Wie te laat komt, kan de desbetreffende wedstrijd niet meedoen. Kom dus altijd op tijd en houd rekening met reistijden.
Wie met zogenaamde Look- of SPD-pedalen rijdt, moet schoeisel dragen dat hieraan kan vastklikken.
Altijd een rechte lijn houden, ook niet uitwijken als je vermoeid raakt. Altijd vaart minderen in rechte lijn.
Bij tijdritten is het verboden om te stayeren; doet men dit wel dan worden zowel de gestayerde als de stayer gediskwalificeerd.
Iedereen die een ronde of meerdere ronden achterstand oploopt, mag allen aansluiten bij het peloton, niet bij eventuele koplopers.
De leiders in de klassementen zijn verplicht de door de vereniging beschikbaar gestelde leiderstrui te dragen. Indien men dit weigert, krijgt men per wedstrijd 15 punten in mindering.
Bij pech krijgt men een ronde vergoeding en kan men weer aansluiten bij het peloton.
De koersen vinden altijd doorgang, ongeacht het weer. Desondanks wijzen wij alle renners er nog eens op dat iedereen deelneemt op eigen risico. Als u het bij bepaalde weertypen niet verantwoord vindt om te koersen, is dat uw goed recht.
Alle deelnemers die meedoen aan wedstrijden die vallen onder verantwoordelijkheid van de directie van Le Pedaleur, doen dit volledig op eigen risico. De directie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor materiaalschade, letselschade en gevolgschade die tijdens wedstrijden van Le Pedaleur kan worden opgelopen.
De directie behoudt zich te allen tijde het recht voor, wedstrijden af te lassen of in te korten bij extreme omstandigheden (onweer, hagel, zware valpartijen). Als de directie de koers aflast in verband met extreme omstandigheden, krijgen de renners die aanwezig zijn op het parcours een aantal door de directie te bepalen aanwezigheidspunten.
In die gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de directie en haar besluit is te allen tijde bindend.
Tot slot; winnen is hartstikke leuk, maar uiteindelijk niet het belangrijkste. De directie verwacht van de renners altijd dat zij respect hebben voor elkaar en de prestaties en het materiaal van anderen. Een verhitte reactie in het vuur van de strijd kan de directie billijken, maar na afloop verwacht de directie van allen dat het gezonde verstand altijd zal zegevieren.
Reglement puntentelling
De puntentelling is sinds seizoen 2014 gewijzigd i.v.m. de aanschaf van het Mylaps systeem. De KNWU puntentelling word hierbij gehanteerd.
Afgelasting en staking:
Als renners op het parcours aanwezig zijn waar een wedstrijd wordt gehouden en deze wordt voor de start vanwege het weer afgelast, dan ontvangen alle aanwezige renners 65 aanwezigheidspunten.
Indien een wedstrijd door de directie wordt gestaakt vanwege het weer of vanwege een valpartij o.i.d., dan krijgen alle renners die op dat moment nog in koers waren 65 punten, ongeacht hun positie in de koers. Behaalde punten bij de tussensprints komen dan te vervallen.
Voor 2014 werd de hier onderstaande puntentelling gehanteerd.
Normale koersen:
270, 267, 264, 261 en 258 punten voor de nummers 1 t/m 5, 252 punten voor de rest van het peloton.
Indien er kopgroepen ontstaan, krijgen alle achtervolgers per volle 10 seconden tijdsverschil op de meet, drie punten in mindering.
Bij 1 volledige ronde achterstand op het peloton: 30 punten in mindering op de punten van het peloton.
Bij 2 of meer volledige ronden achterstand op het peloton: 60 punten in mindering op de punten van het peloton. Het minimum aantal punten bedraagt in ieder geval altijd 150 punten (kan van toepassing zijn in bergkoersen en tijdritten).
Bergkoersen in België:
De winnaar krijgt 270 punten en per 30 seconden achterstand op de winnaar krijgt men 3 punten in mindering. Een tijdtabel wordt bij de uitslag afgedrukt. Deze regel geldt tot 10 minuten achterstand, daarna wordt per minuut 3 punten in mindering gebracht.
Tijdritten:
Proloog:
De winnaar krijgt 270 punten en per seconde achterstand op de winnaar krijgt men 3 punten in mindering. Een tijdtabel wordt bij de uitslag afgedrukt.
Dwars door het Lage Land
De winnaar krijgt 270 punten en per 10 seconden achterstand op de winnaar krijgt men 3 punten in mindering. Een tijdtabel wordt bij de uitslag afgedrukt.
De Hel van het Noorden
De winnaar krijgt 270 punten en per 30 seconden achterstand op de winnaar krijgt men 3 punten in mindering. Een tijdtabel wordt bij de uitslag afgedrukt. Deze regel geldt tot 10 minuten achterstand, daarna wordt per minuut 3 punten in mindering gebracht.
Mort Subite
De winnaar krijgt 270 punten en per 10 seconden achterstand op de winnaar krijgt men 3 punten in mindering. Een tijdtabel wordt bij de uitslag afgedrukt.
Afgelasting en staking:
Als renners op het parcours aanwezig zijn waar een wedstrijd wordt gehouden en deze wordt voor de start vanwege het weer afgelast, dan ontvangen alle aanwezige renners 250 aanwezigheidspunten.
Indien een wedstrijd door de directie wordt gestaakt vanwege het weer of vanwege een valpartij o.i.d., dan krijgen alle renners die op dat moment nog in koers waren 250 punten, ongeacht hun positie in de koers. Behaalde punten bij de tussensprints komen dan te vervallen.